Hoe kalknagels knippen en behandelen: Tips voor gezonde voeten

Kalknagels, ook bekend als schimmelnagels, kunnen een impact hebben op het zelfvertrouwen. De meeste dragers van kalknagels schamen zich ervoor en proberen het zoveel mogelijk te verbergen, terwijl een kwart van de mensen met kalknagels loopt. Naast dat kalknagels vooral cosmetisch er niet fraai uitzien, kunnen ze ook leiden tot pijn en infectie als ze niet goed worden behandeld. Gelukkig zijn er verschillende manieren om kalknagels te behandelen, waardoor je weer gezonde en mooie voeten krijgt.

Wat zijn kalknagels en hoe ontstaan ze?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat het is en hoe het ontstaat. Kalknagels worden veroorzaakt door een schimmelinfectie die de nagel aantast. Deze infectie kan ontstaan ​​door blootstelling aan vochtige omgevingen, zoals zwembaden, douches of sauna's, waar schimmels gedijen. Mensen met een verzwakt immuunsysteem, diabetes of slechte bloedcirculatie lopen een groter risico op het ontwikkelen van kalknagels.

Hoe kun je kalknagels het beste knippen?

Het knippen van kalknagels vereist voorzichtigheid om verdere schade te voorkomen. Volg deze stappen om je kalknagels op de juiste manier te knippen:

  1. Week je voeten: Week je voeten eerst in warm water om de nagels zachter te maken. Dit maakt het knippen gemakkelijker en vermindert het risico op splijten of scheuren van de nagels.
  2. Gebruik een scherpe nagelknipper: Gebruik een scherpe, schone nagelknipper om de nagels recht af te knippen. Knip niet te kort, want dit kan pijnlijk zijn en de nagelriemen beschadigen.
  3. Vijl de nagels: Gebruik een nagelvijl om de randen van de nagels glad te maken en eventuele scherpe randen te verwijderen. Dit helpt ook om ingegroeide nagels te voorkomen.
  4. Desinfecteer: Desinfecteer de nagelknipper en de vijl na gebruik om de verspreiding van schimmels te voorkomen.

Hoe kun je kalknagels behandelen?

Naast het knippen van de nagels zijn er verschillende behandelingen die kunnen helpen bij het bestrijden van kalknagels en het voorkomen van verdere infectie.

  1. Lokale Antischimmelmiddelen: Vaak zijn dit crèmes, zalven of nagellakken met miconazol die kunnen helpen bij het doden van de schimmel die kalknagels veroorzaakt. Deze middelen moeten regelmatig worden aangebracht.
  2. Orale antischimmelmedicijnen: In ernstige gevallen kan een arts orale antischimmelmedicijnen voorschrijven zoals terbinafine die van binnenuit werken om de infectie te bestrijden. Deze medicijnen hebben bijwerkingen en moeten worden gebruikt onder toezicht van een arts.
  3. Natuurlijke middelen: Sommige mensen gebruiken natuurlijke middelen, zoals tea tree olie, azijn, baking soda of knoflook. Hoewel er beperkt wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van deze middelen, kunnen ze het proberen waard zijn als aanvulling op andere behandelingen.
  4. Goede voetverzorging: Een goede voethygiëne is erg belangrijk voor het voorkomen van kalknagels en het bevorderen van genezing. Houd je voeten schoon en droog, draag goed ventilerende schoenen en sokken, en vermijd het delen van nagelknippers of schoenen met anderen.

Kalknagels kunnen een vervelende aandoening zijn en de behandeling kan vaak erg lang duren van maandan tot meer dan een jaar, maar het is niet onmogelijk om er vanaf te komen. Door je nagels op de juiste manier te knippen en consequent een geschikte behandeling te volgen, kun je weer gezonde en mooie voeten krijgen. Ga langs de pedicure of ga langs je huisarts als je kalknagels ernstig zijn of niet verbeteren met thuisbehandelingen. Met de juiste aanpak kun je kalknagels vaarwel zeggen en weer vol vertrouwen je voeten laten zien!

Hoe kalknagels knippen en behandelen: Tips voor gezonde voeten
Terug naar blog